Izaicinājuma "Neapēd zemeslodi" rezultāti

Uzsākot jaunu gadu, vispasaulē populārās akcijas “Vegāniskais janvāris” (Veganuary) ietvaros otro reizi notika “Dzīvnieku brīvības” organizētais izaicinājums “Neapēd zemeslodi!” Izaicinājuma laikā dalībnieki tika aicināti veselu mēnesi ēst vegāniski vai veģetāri, vai arī ēst veģetāri trīs dienas nedēļā. Janvāra laikā izaicinājuma dalībnieki katru dienu saņēma e-pastu, kurā bija atrodamas augu valsts ēdienu receptes, informācija par vegānisku uzturu un lopkopības ietekmi uz vidi, iedvesmojoši slavenību citāti un ieteikumi, kur iegūt papildus informāciju par augu valsts uzturu un vegānisku dzīvesveidu.

Izaicinājumam šogad pieteicās 3888 cilvēki, par vairāk nekā tūkstoti pārsniedzot pagājušā gada dalībnieku skaitu (2515). “Neapēd zemeslodi!” 2019. gada izaicinājuma vēstnešu vidū bija tādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā grupa “Singapūras Satīns”, rakstniece Dace Rukšāne, mūziķe Māra Upmane-Holšteina, aktrises Dagmāra Legante un Anete Krasovska.

Lielākā daļa dalībnieku (41.4%) izvēlējās visu izaicinājuma laiku ēst vegāniski; otrā populārākā (34.6%) bija izvēle janvārī ēst veģetāri, un 24% izvēlējās ēst veģetāri trīs reizes nedēļā. Vairākums dalībnieku labprāt piedalītos (86.4%) vai neizslēdz iespēju piedalīties (12.4%) līdzīgos izaicinājumos arī turpmāk.

Interesanti, ka atskata anketā, kuru pēc izaicinājuma izpildīja 452 dalībnieki, populārākā atbilde uz jautājumu, kas izaicinājuma laikā bija visgrūtākais, bija saistīta nevis ar ēdienu (grūtībām tikt galā ar kārdinājumiem, atrast vajadzīgos produktus, paēst ārpus mājas u.tml.), bet gan ar grūtībām skaidrot savu izvēli apkārtējiem.

No statistikas secinām, ka visvairāk “Neapēd zemeslodi!” dalībnieku bija vecuma grupā no 24-30 gadiem.

Atbildēs par piedalīšanās iemesliem vienlīdz aktuāli bija ar dzīvnieku aizsardzību saistīti (64.8%) un vides aizsardzības apsvērumi (63%), nedaudz “apsteidzot” veselības aspektus, kas rūpēja 58.7% dalībnieku.

Uz jautājumu par to, vai izdevās ievērot izvēlēto izaicinājuma veidu visu mēnesi, vairums respondentu atbildēja ar “jā” – vai nu pilnībā, vai ar nelielām atkāpēm.

Salīdzinot savus ēšanas paradumus pirms un pēc izaicinājuma, neliels dalībnieku skaits pēc izaicinājuma plāno turpināt ēst pilnīgi visu. Populārāka dalībnieku prognoze par savu turpmāko ēdienkarti ir gaļas patēriņa samazināšana.

Palaidi garām izaicinājumu? Neraizējies, nekad nav par vēlu veikt videi un dzīvniekiem draudzīgāku izvēli. Lūk, kā pēc izaicinājuma jutās dalībnieki (citāti no atsauksmēm atskata anketā):

  • “Receptes bija lieliskas. Manuprāt, ir daudz cilvēku, kas domā, ka vegānisks un veģetārs uzturs nozīmē “viss tas pats, kas citiem, tikai bez gaļas”. Tāpēc forši, ka katru dienu varēju saņemt e-pastā jau konkrētas receptes, ko nosūtīt tālāk cilvēkiem, kas tā uzskata.”
  • “Man viss patika. Bija ļoti noderīga informācija. Visvairāk mani iedvesmoja teiciens - neviens vienā dienā nekļūst par veģetārieti. Tā nu es sapratu, ka gaļu needīšu - ja vienīgi pa retam. Izaicinājuma laikā gaļa nepietrūks, sākumā nedaudz sanāca ēst gaļu, bet uz beigām jau vispār negribējās.”
  • “Ļoti patika Jūsu informatīvie e-pasti. Katru rītu forša lasāmviela! Paldies! Izlasīts no pirmā līdz pēdējam burtam! Un pateicoties jums, atklāju daudzas foršas filmas, pēc kurām aizdomājos par lietām, par kurām iepriekš nebija sanācis aizdomāties tik dziļā līmenī. Jūtos kā pamodusies pēc 30+ gadu miega.”
  • “Ļoti, ļoti milzīgs paldies par šo izaicinājumu - visu cieņu tā veidotājiem - saturs bija tematisks, labi pārdomāts, vienmēr bija sadaļas, ļoti patika sadaļa par dienas slavenību (pat nezinu, kāpēc), patika arī instagram konti, kurus ar interesi apskatīju, dažiem piesekoju. Ļoti vēlētos kaut kādā veidā iesaistīties praktiskā palīdzībā, jo vegāniskais + zero waste dzīvesveids mani ļoti uzrunā.”
  • “Veganiski dzīvot ir superīgi! Palīdzi ne tikai sev, bet arī videi! Ēdot vegāniski, cilvēks paliek pozitīvāks un pilnāks ar enerģiju!”
  • “Paldies! Bez izaicinājuma es pati tik intensīvi nebūtu sākusi meklēt dažādas vegāniskas receptes un piena produktu aizvietotājus. Un patīkami ir lietot daudz vairāk augļu un dārzeņu nekā iepriekš.”
  • “Izbaudīju to kā piedzīvojumu...nebija tā, ka gaļas trūktu, grūtāk bija pārliecināt apkārtējos, jo visēdāji mani centās pārliecināt, ka gaļa ir jāēd... smieklīgi, bet viņi ļoti uztraucās par manu veselību. Noteikti turpināšu dzīvnieku produktus biežāk izslēgt no savas ēdienkartes. Paldies par iedvesmu rūpēties par apkārtējo vidi!”
Kļūsti par

atbalstītāju

Ikmēneša atbalsts palīdzēs “Dzīvnieku brīvībai” ilgtermiņā strādāt, izcīnot arvien jaunas uzvaras dzīvnieku labā Latvijā.

Jaunumi

Meklējam brīvprātīgos sociālo tīklu moderatorus

"Dzīvnieku brīvība" meklē atbildīgus un ambiciozus cilvēkus, kuri vēlas ar savu darbu sasniegt vislabākos rezultātus dzīvnieku labā.

Literatūras žurnāls “Strāva” izziņo labdarības dzejas tālruni par dzīvnieku tēmu

Izsludināta labdarības akcija, kuras ietvaros līdz 31. augustam iespējams klausīties dzejas lasījumus pa telefonu, vienlaikus ziedojot "Dzīvnieku brīvības" darbam.

Uzņēmums "Food Union" noslēdzis pāreju prom no sprostos dētām olām

Latvijā vadošais piena pārstrādes un saldējuma ražotājs “Food Union” ciešā sadarbībā ar piegādātājiem spējis pāriet no sprostos dētu olu uz kūtī dētu olu izmantošanu pankūku ražošanā.

Noskaidroti gardākie aizvadītā gada jaunie augu valsts produkti

Sabiedrības balsojumā noskaidroti labākie aizvadītā gada vegāniskie produkti. Laureātu vidū ir tādi uzņēmumi kā Lidl, Atlantika, Alpro, Avenei, Orkla u.c.

Vecrīgā ar virtuālās realitātes palīdzību izglītos par dzīvnieku aizsardzību

17. un 18. jūnijā Vecrīgā, Doma laukumā, notiks īpaša izstāde "Par dzīvniekiem – Eirotūre 2024", kas veltīta dzīvnieku aizsardzībai un ierīkota speciāli piemērotā kravas automašīnā.

Restorānu tīkls "Vairāk Saules" apņemas atteikties no sprostos dētām olām

Restorānu tīkls "Vairāk Saules" publicējis apņemšanos līdz 2025. gada beigām pilnībā atteikties no sprostos dētām olām un to produktiem.

"Ezītis miglā" 16 kafejnīcas pilnībā atteikušās no sprostos dētām olām

Kafejnīcu tīkls "Ezītis miglā" visās savās 16 filiālēs ir pilnībā atteicies no sprostos dētu olu izmantošanas ēdienu gatavošanā. Līdz ar to "Ezītis miglā" ir kļuvis par pirmo kafejnīcu tīklu Latvijā,