Izaicinājuma "Neapēd zemeslodi 2022" rezultāti

07.10.2022

Jau otro gadu pēc kārtas izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” ietvaros janvārī vairāk nekā 10 000 cilvēku apņēmās ēst mazāk dzīvnieku un vairāk augu produktu! Izaicinājuma dalībnieki varēja izvēlēties vienu no trim līmeņiem un mēneša garumā savos e-pastos saņēma gardas receptes, interesantus faktus, kā arī noderīgus padomus dabai draudzīgāka uztura ieviešanai ikdienā. Izaicinājuma rezultāti aprēķināti, balstoties uz dalībnieku atbildēm pieteikšanās formā, aptaujā uzreiz pēc izaicinājuma un augusta aptaujā aptuveni pusgadu pēc izaicinājuma.

Dalība izaicinājumā “Neapēd zemeslodi” – iedvesmas un lepnuma avots

Aptaujas atbildēs dalībnieki norāda, ka izaicinājums iedvesmo izmēģināt ko jaunu virtuvē, ēst veselīgāk un videi un dzīvniekiem draudzīgāk. Tas apliecina, ka “Neapēd zemeslodi” akcija ir piedzīvojums, kas padara ēst gatavošanu aizraujošāku un piešķir ikdienas pārtikas izvēlēm dziļāku jēgu. To pierāda arī akcijas rezultāti – pateicoties izmaiņām uzturā, izaicinājuma dalībnieki var lepoties ar patiesi nozīmīgu ietekmi:

  • Mēneša laikā dalībnieki ietaupīja tik daudz CO2 izmešu, cik rastos, ar vieglo automašīnu aizbraucot no Rīgas līdz Portugāles galvaspilsētai Lisabonai un atpakaļ 175 reizes! Savukārt, dalībniekiem turpinot pieturēties pie augusta aptaujā norādītā uztura, līdz gada beigām tiks aiztaupīts tik daudz CO2 izmešu, cik rastos, 48 reizes aizbraucot no Rīgas līdz Keiptaunai pašos Āfrikas dienvidos un atpakaļ!*

  • Vienā mēnesī netika apēsti vismaz 10 499 dzīvnieku, un visa gada laikā, dalībniekiem turpinot ievērot pusgada aptaujā norādīto uzturu, tiks aiztaupīti vismaz 53 680 dzīvnieku!*

  • Vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto novēroja pozitīvas izmaiņas ķermenī, piemēram, viegluma sajūtu, vairāk enerģijas un ādas uzlabojumus!

Gaļa uzturā – pāris reizes nedēļā vai retāk

Dzīvnieku produktu patēriņu visā pasaulē samazina arvien vairāk cilvēku. Piemēram, Rietumeiropā, kā liecina “Good Food Institute” pētījuma dati, vairāk nekā 50% iedzīvotāju pēdējo piecu gadu laikā ir sākuši ēst mazāk gaļas. Izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” dalībnieki iekļaujas šajās tendencēs, pēc janvāra lielākoties pieņemot fleksitāriešiem raksturīgus uztura paradumus – gaļu uzturā lietojot pāris reizes nedēļā vai retāk.

  • Ja pirms izaicinājuma gaļu katru dienu ēda aptuveni viens no pieciem dalībniekiem, tad pusgadu pēc izaicinājuma šādu uzturu piekopj vairs tikai viens no piecdesmit.

  • Visvairāk respondentu jeb gandrīz katrs trešais pusgadu pēc izaicinājuma gaļu uzturā lieto pāris reizes mēnesī vai retāk. Pirms izaicinājuma šādu uzturu piekopa vien 10% aptaujāto.

Galvenā motivācija izmēģināt augos balstītu uzturu ir veselība

Trešā daļa aptaujāto norādīja, ka galvenā motivācija piedalīties izaicinājumā ir veselība. Dalībnieku rezultāti un izaicinājuma laikā novērotās pārmaiņas ķermenī sakrīt ar pasaules vadošo veselības organizāciju un uztura speciālistu vēstījumu – dzīvnieku produktu aizstāšana uzturā ar augu valsts produktiem līdzi var nest dažādus veselības ieguvumus. Izaicinājuma aptaujas rezultātos redzami biežākie īstermiņa ieguvumi –  pozitīvas izmaiņas ķermenī novēroja vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto, visvairāk izceļot viegluma sajūtu un labāku pašsajūtu kopumā, kā arī vairāk enerģijas, ādas uzlabojumus un svara kritumu.

Samazināt gaļas patēriņu ir viegli

Mēnesi ēst vegāniski apņēmās 25% dalībnieku, veģetāri – 29%, bet visvairāk dalībnieku izmēģināja pirmo līmeni jeb ēst veģetāri trīs reizes nedēļā (46%). Dažādie līmeņi sniedz iespēju izvēlēties sev vispiemērotāko izaicinājumu, un rezultāti liecina, ka tas palīdz veiksmīgi pieturēties pie apņemšanās.

  • Vidēji četri no pieciem dalībniekiem norāda, ka pieturēties pie izvēlētā līmeņa bija viegli. Tātad dzīvnieku valsts produktus aizstāt ar augu alternatīvām pa spēkam ir teju ikkatram!

Protams, ļoti svarīgs ir arī līdzcilvēku atbalsts. Izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” rezultāti gadu gaitā atklāj pozitīvu tendenci sabiedrības attieksmē pret dzīvnieku produktu samazināšanu uzturā.

  • Ja 2020. un 2021. gadā “izvēles skaidrošanu apkārtējiem” kā vislielāko sarežģījumu norādīja attiecīgi 34% un 24,5% dalībnieku, tad šogad tas bija aktuāli vairs tikai 15,5%.

Vairāk nekā puse no aptaujas dalībniekiem norādīja, ka izaicinājumā piedalījās arī viņu ģimenes locekļi, draugi, dzīvokļa biedri un citi pazīstamie cilvēki. Apņemšanos vieglāk izpildīt kopā!

Dalībnieku pieredzes stāsti un komentāri

“Ļoti patika receptes! Neēdot gaļu, sāku pamanīt daudz vairāk citu produktu veikalu plauktos. Agrāk daudzus dārzeņus nemācēju garšīgi pagatavot, bet, pateicoties receptēm un iedvesmai, ēdienkartē tagad iekļauju daudz vairāk dažādu dārzeņu, garšaugu, garšvielu, u.c. produktu. Jaunums nr.1, protams, bija sojas un tofu ieviešana ēdienkartē!”

“Daudzi no maniem draugiem piedalījās izaicinājumā un bija forši savā starpā dalīties ar izmēģināto. Tas kļuva par patīkamu dienas rituālu – apskatīties, kas šodien ir atsūtīts un ko varētu pagatavot. Paldies par papildinājumu ikdienas ēdienkartē – es visu gadu regulāri gatavoju pēc izaicinājuma receptēm, lai savā uzturā pamazām samazinātu dzīvnieku valsts produktus.”

“Izaicinājums pagāja ļoti viegli un interesanti! Sākumā šķita, ka otrai pusītei būs grūti ēst vegāniski mēnesi, bet beigu beigās pats arī super priecīgs par to, neskatoties, ka ir fizisks darbs un daudz nodarbojas ar sportu. Teica, ka daudz labāka un vieglāka pašsajūta. Noteikti turpināsim piekopt šādu dzīvesveidu, taču strikti neizslēdzot reiz pa reizei no ēdienkartes arī citus ēdienus, kas nav vegāniski.”

“Šis izaicinājums palīdzēja man saprast, ka var viegli, garšīgi un lēti paēst, arī nelietojot gaļu. Jau no pusaudžu gadiem bija sajūta, ka nevēlētos gaļu ēst, bet sabiedrības un ģimenes spiediens ņēma virsroku, jo "gaļiņa taču ir jāēd" vai arī "kā tad tu bez gaļas". Tagad saprotu, ka tas ir iespējams un pat vieglāk kā man šķita!”

“Neplānotais bonuss bija tas, ka draugam šis iepatikās. Vakariņas taisu abiem kopā, un viņš pēc pirmajām dienām jau gaidīja, kas būs jauns šovakar. Lai gan viņš ikdienā ir diezgan izteikts gaļēdājs, šī izaicinājuma ietvaros arī viņa dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņš krietni saruka. Viņu arī nebeidz pārsteigt vegānisko ēdienu garšas – tiešām kā gaļa, siers, u.tml. Tāpat arī drauga mamma iepazina vegānisko ēstuvju pusi, kad pie viņas ciemojāmies, un iemīlēja šojšliku. Tagad, dodoties ciemos, viņa labprāt vēlas pasūtīt no "Mazās terapijas" :) Uz izaicinājuma beigām uzkāpu arī uz svariem un biju pārsteigta par ciparu. Fiziski savādāk nejūtos, bet kaut kur tas viss zudis. Tāpat arī šis mēnesis lika pievērst vēl vairāk uzmanības pārtikas produktu etiķetēm un atklāja, cik daudz produktos patiesībā ir piens. No tā bija visgrūtāk izvairīties. Man izaicinājuma galvenais ieguvums bija ideju atsvaidzinājums gatavošanai, kas bija paspējis apsīkt. Paldies par šo pasākumu, bija vērtīgi!”

“Ēdu veģetāri jau 10 mēnešus, janvārī izaicināju sevi ēst vegāniski. Biju mēģinājusi to darīt arī pirms tam rudenī 2 mēnešus, bet izaicinājumā gāja daudz vieglāk, jo katru dienu saņēmu recepšu idejas. Ir forši, kad ir arī kāds atbalsts un papildu informācija par to, kāpēc augu valsts uzturs ir veselīgāks un draudzīgāks organismam un videi ☺️ Es pat nepaspēju pamanīt, cik ātri pagāja šis mēnesis. Plānoju atstāt veģetāro uzturu, kā arī kādas 2-3 reizes nedēļā — vegānisko 🌱 Paldies par iedvesmu! Paldies par šo projektu! Jūs darāt tik ļoti svarīgu un labu darbu! 💚”

Izaicinājumam var pieteikties mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv!

*Rezultāti iegūti, balstoties uz “ProVeg International” aprēķiniem un izaicinājuma dalībnieku sniegtajiem uztura datiem.

Kļūsti par

atbalstītāju

Ikmēneša atbalsts palīdzēs “Dzīvnieku brīvībai” ilgtermiņā strādāt, izcīnot arvien jaunas uzvaras dzīvnieku labā Latvijā.

Jaunumi

Ceptuve LĀČI apņemas atteikties no sprostos dētām olām

Ceptuve LĀČI apņēmusies no 2025. gada visā uzņēmuma darbībā 50% apmērā atteikties no sprostos dētu olu un to produktu izmantošanas, un no 2027. gada 1. janvāra – atteikties pilnībā

“Food Union” atteiksies no sprostos dētām olām

Piena pārstrādes un saldējuma ražotājs "Food Union" plāno atteikties no sprostos dētām olām līdz 2025. gada beigām.

Veikalu tīkls SPAR Latvijā atsakās no sprostos dētu olu tirdzniecības

Mazumtirdzniecības veikalu tīkls “SPAR” Latvijā ir apņēmies pilnībā izbeigt sprostos dētu olu tirdzniecību ar pārejas periodu līdz 2025. gadam.

ELVI apņēmies atteikties no sprostu olām 2025. gadā

Veikalu tīkls ELVI ar vairāk nekā 100 veikaliem Latvijā paziņojis par atteikšanos no sprostos dētu olu tirdzniecības, noslēdzot pāreju 2025. gadā.

Aicina pieteikties dabai draudzīgas ēšanas izaicinājumam “Neapēd zemeslodi”

Trešdien, 13. decembrī, atvērta pieteikšanās populārajam izaicinājumam “Neapēd zemeslodi”, kas 2024. gada janvārī ikvienam sniegs iespēju atklāt gardas, daudzveidīgas augu valsts ēdienu receptes un

Apjomīgā pētījumā atklāj šausminošu realitāti 31 zvēraudzētavā Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā

Publicēts jauns slepens pētījums “Šī ir zvēraudzēšana Eiropas Savienībā”, kas atklāj kažokzvēru audzēšanas drūmo realitāti sešās Eiropas Savienības valstīs, tostarp Latvijā, “Gauja AB” zvēraudzētavā.

Noskaidroti augu valsts produktiem bagātākie veikali Latvijā

Noslēgusies 9 mazumtirgotāju sacensība neatkarīgajā reitingā “Veikalu Vegvērtējums”, kas ik gadu vērtē augu valsts jeb vegāniskās pārtikas pieejamību Latvijā. Produktu skaits veikalu plauktos gada