“Food Union” atteiksies no sprostos dētām olām

02.04.2024

Viens no lielākajiem pārtikas ražotājiem Latvijā "Food Union" iekļāvis savā Ilgtspējas stratēģijā atteikšanos no sprostos dētām olām līdz 2025. gada beigām. Lai arī olu kā izejvielas izmantošana "Food Union" produkcijas ražošanā ieņem nelielu apjomu, tomēr, izvērtējot riskus un ieguvumus, kādus sniegtu pāriešana uz ārpus sprostiem dētu olu un olu produktu izmantošanu, un konsultējoties ar "Dzīvnieku brīvība" pārstāvjiem, "Food Union" pieņēmis lēmumu šo mainīt pēc iespējas ātrāk, informē uzņēmums.

Uzņēmums ikdienā ražo 400 dažādus piena produktus un saldējumus vairāk nekā desmit pārtikas zīmoliem. Šobrīd svaigas olas nelielā apmērā tiek iepirktas un izmantotas viena siera produkta ražošanā, savukārt olu pulveri iepērkam sešu pankūku produktu ražošanā, kas norit atbilstoši stingrajiem BRC un HACCAP starptautiskajiem standartiem.

Pēc sarunām ar piegādātājiem, pankūku produktiem plāns ir pāriet uz ārpus sprostiem dētām olām pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā līdz 2024. gada beigām. Savukārt siera produktam šobrīd risinājums tiek meklēts, un plāns ir pāriet uz ārpus sprostiem dētām olām ne vēlāk kā līdz 2025. gada beigām.

"Food Union" izstrādātā Ilgtspējas stratēģija aptver darbu trīs pamatvirzienos, kas ir definēti un balstīti ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķos. Tie paredz uzlabot labsajūtu jeb mērķtiecīgi un regulāri pilnveidot produktu, izstrādājot jaunus un veselīgākus produktus, samazināt ietekmi uz vidi jeb efektivizēt ražošanu un optimizēt ražošanas procesā izmantotās izejvielas un radītos pārpalikumus, kā arī stiprināt godīgu sociālo sistēmu jeb uzlabot sociālos apstākļos caur caurspīdīgu un godīgu sadarbību visā vērtības radīšanas ķēdē.

Atteikšanās no sprostos dētām olām pievienota "Food Union" otrā pamatvirziena uzdevumos šim un nākamajam gadam, informē uzņēmumā.

"Food Union" konsolidētais apgrozījums 2022. gadā pieauga par 14,5% un bija 127,8 miljoni eiro, vienlaikus koncerns cieta zaudējumus 4,3 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu pirms tam.

Uzņēmumu grupā ir Latvijas "Valmieras piens" un "Rīgas piena kombināts", kas 2020. gada februārī pievienoja "Rīgas piensaimnieku", tāpat grupā ir saldējuma ražotājs Igaunijā "Premia", saldējuma ražotājs Dānijā "Premier Is" un saldējuma izplatītājs "Hjem Is", saldējuma ražotājs Norvēģijā "Isbjrn Is", saldējuma ražotājs Rumānijā "Alpin57Lux". "Food Union" ir arī divas piena produktu un bērnu pārtikas ražotnes Ķīnā.

Kļūsti par

atbalstītāju

Ikmēneša atbalsts palīdzēs “Dzīvnieku brīvībai” ilgtermiņā strādāt, izcīnot arvien jaunas uzvaras dzīvnieku labā Latvijā.

Jaunumi

Meklējam brīvprātīgos sociālo tīklu moderatorus

"Dzīvnieku brīvība" meklē atbildīgus un ambiciozus cilvēkus, kuri vēlas ar savu darbu sasniegt vislabākos rezultātus dzīvnieku labā.

Literatūras žurnāls “Strāva” izziņo labdarības dzejas tālruni par dzīvnieku tēmu

Izsludināta labdarības akcija, kuras ietvaros līdz 31. augustam iespējams klausīties dzejas lasījumus pa telefonu, vienlaikus ziedojot "Dzīvnieku brīvības" darbam.

Uzņēmums "Food Union" noslēdzis pāreju prom no sprostos dētām olām

Latvijā vadošais piena pārstrādes un saldējuma ražotājs “Food Union” ciešā sadarbībā ar piegādātājiem spējis pāriet no sprostos dētu olu uz kūtī dētu olu izmantošanu pankūku ražošanā.

Noskaidroti gardākie aizvadītā gada jaunie augu valsts produkti

Sabiedrības balsojumā noskaidroti labākie aizvadītā gada vegāniskie produkti. Laureātu vidū ir tādi uzņēmumi kā Lidl, Atlantika, Alpro, Avenei, Orkla u.c.

Vecrīgā ar virtuālās realitātes palīdzību izglītos par dzīvnieku aizsardzību

17. un 18. jūnijā Vecrīgā, Doma laukumā, notiks īpaša izstāde "Par dzīvniekiem – Eirotūre 2024", kas veltīta dzīvnieku aizsardzībai un ierīkota speciāli piemērotā kravas automašīnā.

Restorānu tīkls "Vairāk Saules" apņemas atteikties no sprostos dētām olām

Restorānu tīkls "Vairāk Saules" publicējis apņemšanos līdz 2025. gada beigām pilnībā atteikties no sprostos dētām olām un to produktiem.

"Ezītis miglā" 16 kafejnīcas pilnībā atteikušās no sprostos dētām olām

Kafejnīcu tīkls "Ezītis miglā" visās savās 16 filiālēs ir pilnībā atteicies no sprostos dētu olu izmantošanas ēdienu gatavošanā. Līdz ar to "Ezītis miglā" ir kļuvis par pirmo kafejnīcu tīklu Latvijā,