Krāšņi nosvinēts Vegānfestivāls 2019

2019. gada 28. Augusts
 
24. augustā Esplanādē veiksmīgi aizvadījām jau trešo Latvijas Vegānfestivālu. Tas bija gan dalībnieku, gan apmeklētāju ziņā grandiozākais Vegānfestivāls līdz šim, pulcējot vairāk nekā 100 dalībnieku un 10 000 apmeklētāju.
 
Rīkojot šo pasākumu, fokusā šogad likām garšīgu, sātīgu un daudzveidīgu ēdienu katrai gaumei. Par augu maltītēm rūpējās 30 pieredzējuši ēdinātāji, piedāvājot pašmāju un ārzemju ēdienus. Apmeklētāji varēja nobaudīt plašu sortimentu no augu sieriem, desām, burgeriem līdz pieniem, saldumiem, saldējumam, vafelēm un citiem produktiem.
 
Gan tirgotāji, gan dalībniekiir pauduši ļoti pozitīvas atsauksmes par festivālu. Vairāki no ēdiena tirgotājiem atzina, ka nebija gatavi tik milzīgam apmeklētāju skaitam, un festivāla dienā tika iztirgojuši visu līdzi paņemto produkciju. Tirgotāju vidū bija ne vien vietējie ražotāji, bet arī tirgotāji no Lietuvas, Igaunijas un Krievijas.
 
Savukārt festivāla viesi atzinīgi ir novērtējuši plašās piedāvāto ēdienu izvēles iespējas kā arī lekciju un meistarklašu klāstu. Lekcijas un meistarklases festivālā bija apmeklētas kuplā skaitā 0 pat atstājot daļu interesentu aiz durvīm. Taču ir arī labā ziņa - visiem, kas palaida garām lekcijas Vegānfestivāla dienā, ir iespēja lekciju ierakstus noskatīties šeit.
 
Laikapstākļi bija brīnišķīgi un apmeklētāji varēja baudīt festivālā iegādātos gardumus, sēžot gan pie ēdamzonā izkārtotajiem galdiem, gan Raiņa pieminekļa pakājē. Paralēli ēdiena baudīšanai festivāla viesiem piedāvājām koncertu visas dienas garumā. Koncertā uzstājās mūziķi The Coco'nuts, Riga Reggae, Jack Valery, Neon Saturdays, Múr, Zapte, Fivesome no Latvijas, kā arī grupa Victor Veysey & the M.C. no ASV.
 
Kopš pirmā Vegānfestivāla, ko rīkojām  2017. gadā, tā apmērs ir dubultojies, ļaujot secināt, cik strauji attīstās augu valsts ēdiena popularitāte sabiedrībā. Pieaugot cilvēku informētībai gan par dzīvnieku dzīves apstākļiem industriālajās fermās, gan par klimata krīzi un lopkopības graujošo ietekmi uz to, ir ticams, ka vegānisma trends turpinās strauji augt arī nākotnē.
 
Vegānfestivāla mērķi ir popularizēt dzīvniekiem un videi draudzīgu dzīvesveidu – gan dodot iespēju ikvienam nogaršot vegāniskus ēdienus un uzzināt vairāk par vegānisku dzīvesveidu, gan rosinot interesi uzņēmumu pusē – parādot, ka augu valsts uzturs ir strauji augoša biznesa niša, tie kļūst motivētāki ieviest vegāniskus ēdienus un produktus savā sortimentā. Jo populārāks kļūst augu valsts ēdiens, jo vieglāk tas ir pieejams. Savukārt jo vieglāk pieejams ir augu valsts ēdiens, jo vienkāršāk ikvienam ir izvēlēties ēdienu, kura ražošanā netiek izmantoti dzīvnieki.
 
Augusta sākumā ANO Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa (IPCC) eksperti nāca klajā ar brīdinājumu, ka neilgtspējīga lauksaimniecība un cilvēka darbības izraisītās siltumnīcefektu gāzu emisijas draud ar nopietnām dabas katastrofām jau tuvāko gadu laikā. Eksperti ir norādījuši, ka jānotiek globālām pārtikas industrijas izmaiņām – viena no galvenajām izmaiņām ir dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņa krass samazinājums.
 
Kā jau katru gadu, Vegānfestivāla organizēšana lielā mērā gulstas arī uz brīvprātīgo aktīvistu pleciem un mūsu uzticamo biedru un atbalstītāju ziedojumiem. Šogad festivālu palīdzēja sarīkot gandrīz 100 brīvprātīgo. Festivālu atbalstīja gan neskaitāmi indivīdi, gan virkne uzņēmumu: Dabas stacija, Green Story, DER, Catchboz, Kiwi Cosmetics, Aguz, Amrita, happy, radio NABA, Training Lab, Krippu, Nojumesnoma.lv un Dekostikls. Sakām sirsnīgu paldies visiem “Dzīvnieku brīvības” darba atbalstītājiem, Vegānfestivāla lektoriem, mūziķiem, meistarklašu vadītājiem, nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem un citiem festivāla dalībniekiem par ieguldījumu Vegānfestivālā. Uz tikšanos nākamajā Vegānfestivālā 2020. gada augusta nogalē!